De Rome Bootcamp 2020 van de European Jewish Association

Wie had gedacht dat er in 2020 nog een fantastisch evenement kon plaatsvinden? Welnu, leden van de European Jewish Association werkten onvermoeibaar om jonge joodse activisten samen te brengen. Het bood daarnaast een kans om te netwerken en vaardigheden te verbeteren. De organisatie dit jaar was een enorme uitdaging door COVID-19. Om de veiligheid te garanderen is de bootcamp die van 6 tot 7 september werd georganiseerd, verplaatst van de gevarenzones Parijs en Boedapest naar Rome. We werden fantastisch ontvangen door de Joodse gemeenschap in Rome en haar talrijke organisaties. Zij boden ons een kijkje in Rome en haar Joodse geschiedenis. Ondanks alle uitdagingen slaagden de EJA en de Italiaans-Joodse gemeenschap erin om een ​​rondleiding door het historische Joodse getto en zijn huidige gemeenschap te organiseren, gevolgd door een diner in de tuin van de Grote Synagoge van Rome.

Natuurlijk waren er ook lezingen en trainingen. Onder de sprekers waren activisten, academici, overheidsmedewerkers, politici, advocaten, politieke analisten en media-adviseurs. Nadat de deelnemers de gelegenheid hadden gekregen om hun mening te delen en vragen te stellen aan de presentatoren, werd een simulatie uitgevoerd. Op deze manier kon alle opgedane kennis in de praktijk worden geoefend.

 

Een handvol vertegenwoordigers van StandWithUs Nederland woonde de conferentie bij. Onze tak van SWU, de eerste in continentaal Europa, heeft dankzij deze bootcamp aanzienlijke vooruitgang geboekt. We hebben andere activisten en hun ervaringen leren kennen. We hebben de zaadjes gepland voor nog meer samenwerking door heel Europa heen. Op deze manier verwachten we ook ons onderwijsprogramma nog verder te verbeteren.

De deelnemers, de organisatoren van EJA en StandWithUs, zijn de Joodse gemeenschap in Rome en haar voormalige en actieve leiders, Riccardo Pacifici en Ruth Dureghello, dankbaar voor het ontvangen van de bootcampers in deze prachtige historische Italiaanse stad. Zeker, de banden en ervaringen die tijdens de bootcamp worden bewaard, zullen van groot nut zijn voor de volgende generatie Joodse activisten.