EJA Bootcamp

De eerste zondag en maandag van december was er in Brussel een bootcamp voor Youngster (of Young van geest). StandWithUs Nederland was daar aanwezig.
Het werd georganiseerd door onze vrienden van het European Jewish Association (EJA).

Mensen uit heel Europa waren aanwezig. Van IJsland tot Cyprus, Groot-Brittannië tot Roemenië. En zelfs 1 jongen uit Brazilië.

Allemaal kwamen we met hetzelfde doel. Leren hoe we Israël beter kunnen verdedigen. Dat was mooi om te zien. Joods of niet Joods, links of rechts, liberaal of conservatief, religieus of niet-religieus, het maakte niet uit. Iedereen steunt het bestaan van het land Israël.

Ons doel is om de publieke opinie te veranderen door middel van educatie. In de niet-zo-verre toekomst zullen we hiermee aan de slag gaan.

Wat hebben wij geleerd?

FACTS! De anti-Israël kant bedenkt geregeld feiten. In de kleuterklas noemen we dat soort mensen jokkebrokken. Het is dan ook belangrijk om kritisch te kijken (naar zowel de pro- als anti-kant). Accepteer niet alles klakkeloos, maar kijk later nog een keer. Is dat echt zo? Waar komt het vandaan? Wat is de context?

Ben-Dror Yemini, die graag 7 uur had willen spreken, maakte een mooie opmerking. “Ik ben Pro-Israël en Pro-Palestijn. Ik steun Israël en de Palestijnen, omdat ik menselijk ben.”

Pro-Palestijn zijn wil dus niet zeggen dat je anti-Israël bent.

Ook een politicus uit Portugal was aanwezig. Als jonge man was hij zo idealistisch dat hij lid werd van een socialistische partij. Sterker nog, hij was lid van de Maoïstische socialisten. Mao Zetong, de leider van Communistisch China rond de 2e wereldoorlog, heeft meer mensen gedood dan Stalin. Toen hij dat realiseerde, draaide hij snel om. Hij is nu liberaal en niet links. Hij verdedigt Israël. Niet omdat hij Joods is (dat is hij namelijk niet), maar omdat hij menselijk is. Hij is pro-vrede. Een stem voor Israël is een stem voor vrede.

Mensen realiseren vaak niet dat het steunen van bijvoorbeeld BDS, dus anti-Israëlgedrag, mensen zichzelf in de vingers snijden. In Israël wordt veel gewerkt aan techniek en medicatie.
Niemand wil andere zien lijden. Zeker niet als het familie is. Wat vaak ook niet gerealiseerd wordt, is dat medicijnen goedkoper kunnen worden door technieken te gebruiken uit Israël. Waarom €75,- betalen als je ook €15,- kan betalen?

Er werd ons ook een tip gegeven. Feiten zijn belangrijk. Dat moet men niet vergeten, maar het blijft een conflict met mensen en gevoelens. Elk leven is het waard. Mensen lijden aan beide kanten

Wij strijden voor mensenlevens.
Meer dan 2000 jaar geleden zei Rav Hillel:” Als wij het niet doen, wie doet het dan? En als niet nu, wanneer dan?”

Dus wij vragen jullie: "If not (StandWith)Us, then who?"

Elke extra hulp is een stap richting vrede.