Het begin van iets moois

Dit is voor mij een speciaal moment. Met deze bijdrage open ik officieel de splinternieuwe blog van StandWithUs Nederland en onze prachtige website.

StandWithUs Nederland is de Nederlandse tak van de internationale non-profit organisatie StandWithUs, die zich inzet voor de strijd tegen antisemitisme en vóór Israël. StandWithUs werd in 2001 opgericht als reactie op de massa desinformatie en eenzijdige berichtgeving over Israël tijdens de tweede intifada die op dat moment in volle gang was. Israëlische burgers waren tijdens deze periode hun leven niet zeker. Veel internationale media gaven een vertekend beeld van deze situatie. Israël zou zelf verantwoordelijk zijn voor het geweld en de Palestijnse terreur werd afgedaan als verzet. Tijdens de intifada werden meer dan 700 Israëlische burgers vermoord, de meeste door zelfmoordaanslagen. Bij één van die aanslagen kwam een groot deel van de Nederlandse familie Schijveschuurder om het leven. Grote aanslagen in pizzeria’s, restaurants en bussen staan nog steeds in veel Israëlische geheugens gegrift. Als antwoord hierop werd StandWithUs opgericht.

“Het verhaal van Israël is het meer dan waard om verteld te worden.”

Sindsdien informeert StandWithUs mensen wereldwijd over Israël door middel van campagnes, lesmateriaal, lezingen, conferenties en reizen naar Israël. Miljoenen mensen worden wereldwijd bereikt via sociale media verschillende talen, waaronder Engels, Hebreeuws, Arabisch en nu dus ook Nederlands. Naast een realistisch beeld over het conflict wil StandWithUs haar publiek ook meegeven dat Israël veel meer is dan alleen dat. Het verhaal van Israël is het meer dan waard om verteld te worden.

Workshop bestrijden van antisemitisme en BDS-sentimenten in Den Haag

Onze Nederlandse afdeling begon in 2017 met een eenvoudige Facebook-pagina die Nederlanders nieuws en informatie geeft over Israël die ze nergens anders krijgen. Onderwerpen die net als de veiligheidssituatie deel uitmaken van Israël.  Samenwerking tussen Joden en Arabieren, de technologische creativiteit van Israël, en de uitdagingen van een jonge democratie zijn hier uitmuntende voorbeelden van. Israël heeft een rijke geschiedenis, lekker eten, een multiculturele samenleving en een innovatieve economie waar tal van belangrijke uitvindingen worden gedaan.

“Zelfs in Nederland zijn universiteiten onder druk gezet om Israëlische universiteiten te boycotten.”

Inmiddels zijn we al 2 jaar actief op Facebook, hebben we een dozijn vrijwilligers en zijn we een officiële stichting (met ANBI-status). Ik kan met trots zeggen, StandWithUs Nederland leeft!

Ook voor mij persoonlijk is dit een bijzonder moment. Mijn familie is opgegroeid in Amsterdam, van oudsher een tolerante stad. Ik kom uit een lange lijn van onder meer Portugese Joden die medeverantwoordelijk zijn voor de rijke geschiedenis van Amsterdam. Mijn opa heeft nog niet zo lang geleden veel betekend voor de Joodse gemeente en voor de stad. Na jaren ook zelf actief te zijn geweest voor de Joodse gemeenschap in Nederland, ben ik na de middelbare school naar Israël verhuisd. Daar heb ik door middel van legerdienst en vrijwilligerswerk me actief ingezet in het publieke domein. Vooral mijn legerdienst opende mij de ogen. Israël is prachtig met een gezellige multiculturele samenleving waar veel andere landen een voorbeeld aan mogen nemen. Ik heb gediend met Joden, christenen, Druzen en moslims. Wij hadden allemaal hetzelfde doel en dat was ons geliefde land beschermen. Allen maken wij deel uit van diezelfde maatschappij.

Workshop Israël & BDS door Elad Zigler (rechts)  aan de nieuwe begeleiders van Bne-Akiva, een Joodse Zionistische jeugdvereniging, in Jeruzalem, Israël. 

Toch wordt dit land dat mij zo trots maakt vaak verkeerd beschreven. Nog steeds. Israël is niet perfect, geen enkel land is dat. Israël is een democratie van 70 jaar die probeert te overleven in een gevaarlijke en vaak vijandige regio. De democratie houdt stand ondanks frequente aanslagen. Vooral de laatste jaren is de sfeer in de media en online grimmig geworden. Dit wordt voor een groot deel aangewakkerd door bewegingen die oproepen Israël te boycotten of Israëls bestaansrecht ontkennen. Daarmee wordt bedoeld dat Joden geen recht op een eigen land hebben. Die bewegingen zijn steeds luidruchtiger. In Amerika en Engeland bijvoorbeeld worden Israëlische sprekers het zwijgen opgelegd. Zelfs in Nederland zijn universiteiten onder druk gezet om Israëlische universiteiten te boycotten.

“Ik houd van Israël, Nederland en van haar Joodse gemeenschap. StandWithUs Nederland is de optelsom van deze liefde.”

De anti-Israël-organisaties en bewegingen claimen altijd niet antisemitisch te zijn, enkel antizionistisch. Het nare is dat zodra de hel losbarst de joodse gemeenschap eronder lijdt. Dat Joodse kinderen in Nederland onder zware beveiliging naar school moeten is een direct gevolg van de vijandige sfeer tegen Israël. Het antizionisme van vandaag de dag heeft zich vermengd met de antisemitische retoriek van tijden die we liever vergeten. Het  consequent afschilderen van Israël als een illegaal koloniaal project of het te beschuldigen van het creëren van Lebensraum en Heim Ins Reich, dat creëert een klimaat van Israëlhaat. Spijtig genoeg betekent dat vandaag de dag ook Jodenhaat. Dat klimaat geeft antisemieten de vrije hand om ramen van een Kosher restaurant waar toevallig een Israëlische vlag hangt in te slaan.

Elad Zigler, Directeur StandWithUs Nederland, Spreekt bij de demonstratie in Den Haag

Na 9 jaar in Israël besloot ik namens StandWithUs mijn aandacht te richten op Europa en in het bijzonder op Nederland, mijn oude kleine koude kikkerlandje. Het doet pijn om te zien dat mijn Mokum, waar mijn hart nog altijd ligt, steeds intoleranter wordt naar de Joodse gemeenschap. Op de Dam, de plek waar het monument staat dat herinnert aan de oorlog waar 6 miljoen Joden op brute wijze zijn vermoord, worden hakenkruizen getoond creatief vermomd in een Israëlische vlag. Er worden antisemitische preken gehouden en steunbetuigers van Israël krijgen discriminerende leuzen naar hun hoofd geslingerd. Dit is slechts een voorbeeld van antisemitisme, vermomd als antizionisme, waar Joden dagelijks mee worden  geconfronteerd. Maar het allerergste is dat Joden nog altijd niet veilig zijn in Amsterdam en in Nederland.

Ik heb de overtuiging dat deze moderne vorm van  antisemitisme het beste bestreden kan worden door middel van kundig onderwijs, het publieke debat aangaan, met respect elkaars standpunten aanhoren en het opstaan tegen vooroordelen.

“Ik heb gediend met Joden, christenen, Druzen en moslims. Wij hadden allemaal hetzelfde doel en dat was ons geliefde land beschermen. “

Dit is de reden dat ik me heb aangesloten bij StandWithUs. Ik houd van Israël, Nederland en van haar Joodse gemeenschap. StandWithUs Nederland is de optelsom van deze liefde.

Ik nodig jullie hierbij uit om onze website te bekijken. Sluit je aan bij ons geweldige team en sta op tegen racisme, discriminatie en antisemitisme. Samen kunnen we het prachtige verhaal van Israël vertellen. Informatie is de weg naar vrede. Laten we daarom beginnen met vrede in ons eigen land. Tot gauw!