Een strijd voor Israël en een strijd om rechtvaardigheid bij de Verenigde Naties

Registreer Nu!

Laatste plekken beschikbaar, meld je snel aan!

Het verhaal van een ooggetuige. 

Maandag 11 maart organiseert StandWithUs Nederland een lezing met de directeur van UN Watch, Hillel Neuer. De lezing zal in het teken staan van institutionele discriminatie tegen Israël en de strijd tegen Hamas. Hillel Neuer is een prominent figuur in de wereld van mensenrechtenactivisme en internationale diplomatie. Hij is vooral bekend als de uitvoerend directeur van UN Watch, een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie gevestigd in Genève, Zwitserland. Neuer heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd als een fervent voorvechter van democratie, vrijheid en rechtvaardigheid op internationaal niveau. De Israëlische krant Ma’ariv noemde hem een van de "Top 100 meest invloedrijke Joodse mensen ter wereld". Zijn toespraken bij de Verenigde Naties (waaronder Algerije waar zijn jullie Joden?) zijn door miljoenen mensen over de hele wereld gezien.  McGill University heeft Neuer een eredoctoraat toegekend voor zijn werk ter bevordering van de mensenrechten, en voor het zijn van "een stem voor degenen die er geen hebben". In 2016 verklaarde de stad Chicago "Hillel Neuer Dag", waarbij zijn rol als "een van 's werelds belangrijkste voorvechters van de mensenrechten" werd genoemd. 

UN Watch is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) gevestigd in Genève, Zwitserland, die zich bezighoudt met het monitoren van de Verenigde Naties. UN Watch streeft ervoor te zorgen dat de VN zich aan haar grondbeginselen houdt en de universele normen voor mensenrechten handhaaft. De organisatie volgt nauwlettend de activiteiten van verschillende VN-organen, waaronder de UNRWA, de Mensenrechtenraad, de Algemene Vergadering, om hun beslissingen, resoluties en handelingen te onderzoeken. UN Watch houdt VN verantwoordelijk voor gevallen van vooringenomenheid, dubbele standaarden of politisering.  

Als directeur van UN Watch heeft Hillel Neuer zich meermaals ingezet voor een eerlijkere behandeling van Israël, met name binnen de Mensenrechtenraad (UNHRC). Een belangrijke zorg is de duidelijke dubbele standaarden die worden toegepast in UNHRC-resoluties, waar Israël vaak veroordelingen krijgt terwijl andere landen met ernstiger schendingen van de mensenrechten minder kritisch worden bekeken. Bijvoorbeeld, tijdens een sessie in 2018 was Israël het onderwerp van vijf resoluties, terwijl slechts één resolutie werd aangenomen voor elk van de andere 192 VN-lidstaten. Daarnaast heeft Neuer de politisering van VN-organen bekritiseerd, waarbij hij erop wijst dat landen zoals Saoedi-Arabië, Cuba en Venezuela, die bekend staan om hun slechte mensenrechtendossiers, actief zijn als leden van de UNHRC en vaak resoluties tegen Israël ondersteunen ondanks hun eigen schendingen. UN Watch heeft tevens bijgedragen aan de vernietigende rapporten over terreurverheerlijking, antisemitisme en medeplichtigheid bij 7 oktober van UNRWA. Zo droeg Neuer bewijs voor dat ten minste 12 UNRWA-medewerkers actief hebben deelgenomen aan de aanvallen van 7 oktober en zo’n 1.200 medewerkers direct betrokken zijn bij Hamas of Palestijns Islamitische Jihad. Daarnaast hebben 6.000 medewerkers familieleden met banden met een van deze terroristische groeperingen. 

Naast het blootleggen van hypocrisie rondom Israël heeft Hillel Neuer zich uitgebreid ingezet voor rechtvaardigheid van andere mensenrechtenschendingen. In 2007 confronteerde hij Sudan in de VN met de weigering van mensenrechtenexperts in Darfur en eiste hij gerechtigheid voor kindslachtoffers van de burgeroorlog. Daarnaast is Neuer bekend om zijn "scherpe commentaar" op het trackrecord van UNHRC op het gebied van mensenrechten. Zijn publieke campagne voor student Yevgeniya "Jenya" Taranenko zorgde voor haar vrijlating uit een Russische gevangenis. Neuer debatteerde met de VN-ambassadeur van Zimbabwe op CNN over het mensenrechtenrecord van het Mugabe-regime. In 2007 sprak hij zich uit voor de Arabische, Koerdische en Baháʼí-slachtoffers van schendingen in Iran. In 2004 sprak hij zich uit over slachtoffers van marteling en censuur in Ivoorkust, Zimbabwe, Cuba, Nepal, Myanmar en Pakistan. Neuer sprak zich ook uit voor de Libanese slachtoffers van Syrische politieke moorden en tegen verkrachting en slavernij van vrouwen in Syrië en Irak, door de staat gesanctioneerde beperkingen op de bewegingsvrijheid, onderwijs en werkgelegenheid van vrouwen in Iran, en de onderdrukking van vrijheid van meningsuiting in Saoedi-Arabië. Zo berichtte de krant Tribune de Geneve dat Neuer ‘gevreesd en geducht’ is bij ’s werelds dictators. 

 

Registreer Nu!

Laatste plekken beschikbaar, meld je snel aan!

Narrative Project
Narrative Project