Holocaust-overlevende Esther Barendse: ‘’We zijn allemaal gelijk en moeten elkaar met respect behandelen’’.

IHRD met Esther Barendse in de Gerard Dou synagoge - StandWithUs Nederland
Internationale Holocaust Herdenking

Ter ere van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust organiseerde StandWithUs Nederland een intieme bijeenkomst in de Gerard Dou synagoge, de oudste, nog actieve Asjkenazi synagoge van Amsterdam. 30 aanwezigen herdachten samen met ons de slachtoffers van de Holocaust. 

Na het leren van de geschiedenis en het verband met de Gerard Dou synagoge tijdens de Tweede Wereldoorlog, deelde Holocaust-overlevende, Esther Barendse haar persoonlijke verhaal met ons. Esther’s ontroerende boodschap aan de volgende generatie was er een van vriendelijkheid: “We zijn allemaal gelijk en moeten elkaar met respect behandelen”.

Naast de herdenking, hebben we ook over het belang van Holocausteducatie gesproken. De Holocaust is het dieptepunt van onze moderne geschiedenis en laat zien waar racisme en uitsluiting naar kunnen leiden. Ethan actief bij StandWithUs Nederland sprak ook over ons doorlopend project, Make Their Memory Shine, een uniek project dat zich richt op Holocausteducatie. Het project is niet alleen actief in Nederland, maar door heel Europa. Het doel is om struikelstenen die geplaatst zijn ter herinnering aan slachtoffers van de Holocaust schoon te maken en hun herinnering opnieuw te doen opleven. Een belangrijk aspect van het project is het onderwijzen over de Holocaust, waarbij we informatie geven over de slachtoffers en de gebeurtenissen in de betreffende landen en steden.

Het evenement werd afgesloten met het aansteken van een herdenkingskaars door rabbijn Dovi en het reciteren van het Yizkor- en Maleh Rachamim-gebed, gevolgd door het avondgebed.

Opdat wij nooit vergeten.