#MTMS – Make Their Memory Shine

Een groep vrijwilligers heeft op initiatief van de organisatie ‘StandWithUs Nederland’ alle struikelstenen in Maastricht schoongemaakt. De struikelstenen, of stolpersteine, zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demni die als gedenktekens in het trottoir worden gelegd voor de woningen van mensen die door de nazi's verdreven zijn. De bovenkant van de betonnen stenen zijn voorzien van een messing plaatje waar de namen en adressen van de holocaustslachtoffers in gegraveerd staan. Alleen al in Maastricht liggen meer dan 400 struikelstenen.

Het schoonmaken van de struikelstenen is eigenlijk de verantwoordelijkheid van de gemeente. Ethan Bergman, voorzitter van de Maastrichtse afdeling van ‘Stand With Us’ (SWU), kwam er bij navraag achter dat er onvoldoende capaciteit was om deze taak uit te voeren. Voor iedereen die de herinnering aan de Holocaust in Maastricht levend wilt houden was dat bijzonder moeilijk te verteren. De struikelstenen moeten namelijk goed schoongemaakt worden om leesbaar te blijven. Er lopen niet alleen elke dag talloze mensen over de struikelstenen heen maar de messingplaatjes zijn ook gevoel voor straatvuil en het weer. Zonder onderhoud dreigen de stenen onleesbaar te worden.

Bergman en SWU besloten niet af te wachten en schakelde zijn Joodse studentengroep in. Maar dat bleek al snel niet genoeg. Veel meer vrijwilligers waren nodig om de honderden struikelstenen door de hele stad heen schoon te krijgen. Wat water over de stenen gooien is namelijk niet voldoende. Alleen met azijnzuur of ‘metal polish’ krijg je het messing plaatje schoon, een precies werkje dus.

Om die reden startte Bergman een social media challenge met de hashtag #MTMS. De afkorting staat voor ‘Make Their Memory Shine’. De actie werd breed gedeeld. Uiteindelijk zette Bergman een groep van 30 vrijwilligers op die in kleinere groepjes door de stad op “schattenjacht” ging. In 2-3 uur tijd werden alle struikelstenen in Maastricht schoongemaakt.

“Op deze manier houden we de herinnering aan de slachtoffers levend”, stelt Bergman. Hij kreeg veel positieve reacties online en van mensen op straat. Krijgt deze actie een vervolg? “Zeker, in Maastricht zijn de stenen nu weer leesbaar, maar we blijven ons inzetten in de strijd tegen antisemitisme, om de oorlogsherinneringen levend te houden, en om Maastrichtenaren mee te nemen in hoe Joden vandaag de dag leven. Wij als Joodse studenten vinden dat belangrijk om dat samen met de stad te doen, en dat is met de struikelstenen in ieder geval goed gelukt.”

De ‘Make Their Memory Shine’ actie gaat binnenkort in meerdere Europese steden voorkomen en gaat daarna verder groeien om hopelijk de 75.000 struikelstenen in Europe schoon te maken.

1 dacht op “#MTMS – Make Their Memory Shine”

  1. Pingback: # MTMS

Opmerkingen gesloten.