StandWithUs Nederland: maak de Holocaust bespreekbaar in het onderwijs en de samenleving

Ook bij StandWithUs Nederland maken we ons grote zorgen over de conclusies van het onderzoek van de Claims Conference over de kennis van de Holocaust onder Nederlandse jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 40 jaar. Maar liefst 59 procent van de jongere Nederlanders weet niet dat er in de Tweede Wereldoorlog zes miljoen Joden zijn vermoord. Bijna een kwart Nederlanders (23%) die na 1980 geboren zijn, denkt dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden of dat het aantal slachtoffers zwaar overdreven is. De Claims Conference is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van Holocaust-overlevenden. Volgens de Claims Conference zijn de resultaten nergens zo “schokkend” als in Nederland. Hoewel er vragen zijn rondom de uitvoering van dit onderzoek, zijn de feiten zichtbaar. Het is duidelijk dat de huidige manier van Holocausteducatie in Nederland heeft gefaald. Het feit dat Nederlandse jongeren gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in twijfel trekken, roept vragen op over het onderwijs.

StandWithUs Nederland directeur, Elad Zigler: "Misinformatie en onwetendheid zijn een voedingsbodem voor extremisme. Om een gezonde, vrije en tolerante maatschappij te creëren moeten we extremisme bestrijden. Het is nu van belang dat alle partijen dit probleem gezamenlijk aanpakken en StandWithUs Nederland staat klaar om hieraan bij de dragen."

Als organisatie is het onze missie om de waarheden van de Holocaust in leven te houden en studenten zo goed mogelijk te onderwijzen over de Holocaust. Dit doen wij door ons unieke fellowship- en educatieprogramma, met lessen waarbij de Holocaust uitvoerig besproken wordt, zodat onze vertegenwoordigers het onderwijs zo goed en zorgvuldig mogelijk kunnen uitdragen in de samenleving.

Daarnaast hebben wij een uniek doorlopend project dat zich richt op Holocausteducatie. Het “Make Their Memory Shine’’ project is niet alleen actief in Nederland, maar door heel Europa. In 2022 is het project in 9 verschillende landen actief geweest en zijn 3000 struikelstenen schoongemaakt in 20 verschillende steden. Het project heeft als doel om de struikelstenen die geplaatst zijn ter herinnering aan slachtoffers van de Holocaust schoon te maken en hun herinnering opnieuw te doen opleven. Een belangrijk aspect van het project is het onderwijzen over de Holocaust, waarbij we informatie geven over de slachtoffers en de gebeurtenissen in de betreffende landen en steden. Tijdens onze schoonmaakacties ontstaat er ook de gelegenheid om voorbijgangers te informeren over ons werk en het belang van het behouden van de herinnering aan de Holocaust.

De Holocaust is het dieptepunt van onze moderne geschiedenis en laat zien waar racisme en uitsluiting naar kunnen leiden. Het is van groot belang dat we er met elkaar voor zorgen dat het onderwijs in Nederland over de Holocaust verbeterd wordt, zodat deze zwarte bladzijde in de geschiedenis nooit zal worden vergeten.