Interview met Nathan en John

Aliyah maken is een zeer grote verandering in je leven. Vandaag praten we met twee Nederlanders die Israëlisch zijn geworden. Nathan deed dit in 2019 en John (59) in 2015. Zij delen hun ervaringen over hun nieuwe leven in Israël.

Wie ben je?

Nathan: Ik woon slechts drie maanden (2019) in Israël samen met mijn Israëlische vrouw. Ik ben opgegroeid in Nederland en na een korte tussenstop in New York besloot ik om aliyah te maken. Ik ben momenteel bezig met mijn eerste Ulpan, een taalcursus voor nieuwe Israëliërs. Ik vind het belangrijk Ivriet goed onder de knie te krijgen en ben van plan een tweede Ulpan te volgen waarin ik mijn spreekvaardigheden nog verder ontwikkel.    

John: Ik heb vier jaar geleden samen met mijn vrouw aliyah gemaakt. Ik heb twee kinderen die in Israël wonen en eentje die nog in Nederland woont. Ondertussen heb ik er drie kleinkinderen bij gekregen. Samen met mijn vrouw woon ik in het moderne Modi'ien. Met mijn stichting Ezrat Olim probeer ik Nederlanders in hun aliyah proces te helpen.

Wat is je binding met Israël?

Nathan: Ik voel mij op verschillende manieren verbonden met Israël. Ten eerste ben ik Joods. Al sinds de vernietiging van de Tweede Tempel verlangen Joden terug te keren naar Israël. Nu kan dit weer. Het zette me aan om mijn kans te grijpen en aliyah te maken. Daarnaast wonen veel familie en vrienden in Israël wat al voor een zekere band zorgde. Ik ging regelmatig op vakantie naar Israël en heb een periode yeshiva (Joodse leerschool) gedaan. Dit maakte de transitie naar het leven in Israël een stuk makkelijker.

John Garcia: Ik ben binnen Bnei Akiva Nederland opgegroeid, een Zionistische organisatie. Hierdoor heb ik al van jongs af aan de droom aliyah te maken. Op mijn vijfentwintigste deed ik al een poging maar heb hier uiteindelijk van afgezien. Ik was er nog niet klaar voor en ben na een jaar weer teruggekeerd naar Nederland. De Zionistische band met mijn Joodse identiteit is echter gebleven.

Waarom heb je aliyah gemaakt?

Nathan: Naast mijn sterke binding met het land ben ik ervan overtuigd dat de toekomst van het Joodse volk in Israël is. Als ik denk aan de kinderen die ik nog moet krijgen, wil ik graag dat zij opgroeien in een Joodse samenleving waarin een Joodse opvoeding mogelijk is en gefaciliteerd wordt. Ik wil hierbij ook een ander punt aankaarten; antisemitisme. Ik ben niet weggegaan uit Nederland omdat ik er zelf veel mee te maken kreeg, maar ik merk wel dat in Europa en de Verenigde Staten, waar ik heb gewoond, het antisemitisme toeneemt. 

John: Ondanks mijn mislukte poging aliyah te maken, was het toch zeer duidelijk dat ik naar Israël wilde. Ik ben een orthodoxe Jood en voor ons is het makkelijker om in Israël onze religie te volgen. Wanneer je als religieuze Jood naar een Israëlische Synagoge gaat dan word je snel in een grote orthodoxe gemeenschap opgenomen.

Hoe ervaar je het om aliyah gemaakt te hebben?

Nathan: Ik ervaar mijn aliyah tot nu toe als een zeer positieve ervaring. We wonen in een gezellige buurt en ik voel me thuis in Israël. Ik merk wel dat werk vinden lastig is. Gelukkig heeft mijn vrouw een baan maar in Israël is rondkomen met slechts 1 inkomen niet makkelijk.  Ook de bureaucratie in Israël loopt ten opzichte van Nederland flink achter. Maar dit is ook niet gek voor een land wat pas zeventig jaar bestaat. Israël heeft tijd nodig om te groeien. Het is slechts een kleine prijs om te betalen want ik ben zeer blij aliyah te hebben gemaakt.

John: De eerste maanden na mijn aliyah leken op een lange vakantie. Het integreren ging redelijk makkelijk. Ik denk dat mijn woonplaats Modi'ien hier een grote rol in heeft gespeeld. Modi'ien is namelijk zeer toegankelijk voor nieuwe migranten. Buurtgenoten zijn vriendelijk en helpen je ook als je er in het Ivriet niet helemaal uitkomt. Ook zijn de wachttijden voor allerlei publieke diensten relatief kort, dat is niet altijd even vanzelfsprekend in Israël.  Er waren ook tegenslagen. Na slechts vier maanden ging het bedrijf waar ik voor werkte failliet. Hierdoor moest ik bij een ander bedrijf onderaan de ladder beginnen. Gelukkig heb ik inmiddels een goede baan in Jeruzalem. Het vakantiegevoel in Israël gaat nooit helemaal weg.

Wat is je advies voor Nederlanders die overwegen aliyah te maken?

Nathan: Het allerbelangrijkste is om je goed voor te bereiden. Je moet niet alleen geld sparen maar ook informatie. Praat met zoveel mogelijk mensen en weet wat je te wachten staat. Het is handig om van tevoren je rechten met betrekking tot aliyah te onderzoeken, zo krijg je bijvoorbeeld een gratis ticket naar Israël om aliyah te maken. Het is verder belangrijk om de taal te leren en handig om dit van tevoren al te doen. Zo kan je makkelijker werk vinden. Ten slotte wil ik meegeven dat je goed moet bepalen waar je wilt wonen. Buurten in Israël hebben vaak hun eigen identiteit met voor- en nadelen. Er is voor ieder wat wils.  

John: Het is een open deur maar bereid je goed voor. Doe dit het liefst wanneer je nog in Nederland bent. Je moet namelijk echt zeker weten dat je aliyah wilt maken en Nederland achter je wilt laten. Ook als er tegenslagen zijn moet je achter jouw keuze kunnen blijven staan. Wat verder ook goed helpt is om begeleiding in Israël te zoeken wanneer je aliyah hebt gemaakt. Daarnaast zou ik aanraden ivriet, de taal, te leren. Anders krijg je niet alles mee. Israël biedt veel kansen maar je moet zelf stappen ondernemen om vrienden te maken. Het komt niet vanzelf.  Als iemand serieus overweegt aliyah te maken nodig ik hem of haar een kijkje te nemen op onze website www.ezrat-olim.com. Deze site kan nuttig zijn.